Viisi yleisintä myyttiä maalämmöstä
Maalämpöön liittyy edelleen myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa. Esittelemme seuraavassa viisi yleisintä maalämpöön liittyvää väärää uskomusta.
Myytti 1. Maalämpö ei maksa itseään koskaan takaisin
Kyllä maksaa! Tällä hetkellä meidän kohteissa maalämmön takaisinmaksuaika on 3–10 vuotta. Kannattaa muistaa, että maalämmöllä säästää heti 40–70 prosenttia nykyisistä lämmityskuluista.
Säästöillä maksat parhaimmillaan jo ensimmäisenä vuonna kaikki rahoituksen maksuerät. Kun energian hinta nousee, säästöjen määrä nousee. Keskimääräisesti energian hinta on vähintään tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Meiltä saat selkeät laskelmat maalämmön kannattavuudesta ja takaisinmaksuajasta.
Myytti 2. Maalämpö ei riitä kovilla pakkasilla
Kyllä riittää, kun maalämpöjärjestelmä on mitoitettu oikein. Tärkeää on, että energiakaivoja porataan riittävästi ja siellä virtaa riittävä määrä nestettä. Oikeanlainen maalämpöpumppu takaa sen, että lämpö riittää ympäri vuoden.
Energiakaivojen määrä on tärkeä mitoittaa oikein – ja mielellään liian suureksi kuin pieneksi. Jos kaivojen määrä jää liian pieneksi, ne viilenevät vuosien myötä ja lämpöpumpun hyötysuhde huononee. Jos energiakaivoista otetaan jatkuvasti enemmän energiaa kuin sinne siirtyy, ne voivat pahimmassa tapauksessa jopa jäätyä.
Yleisimmät maalämpöpumput tuottavat lämmitysverkostoon 55–60-asteista vettä. Kaikkiin kiinteistöihin se kuitenkaan kovilla pakkasilla riitä. Tällaisiin kohteisiin valitsemme lämpöpumpun, joka tuottaa jopa 75-asteista lämmitysvettä. Pattereita ei siis tarvitse vaihtaa maalämmön vuoksi. Patteriverkoston toiminta ja säädöt kannattaa sen sijaan aina tarkistaa, kun lämmitysjärjestelmä vaihtuu.
Maalämmön oikea mitoittaminen on taitolaji. Meiltä löytyy siitä pitkä kokemus ja osaaminen.
Myytti 3. Maalämpö on epävarmempi lämmitystapa kuin kaukolämpö tai öljy
Maalämpö on päinvastoin luotettava ja varma tapa lämmittää kiinteistöjä. Se on ollut käytössä vuosikymmeniä.
Kaikki lämmitysjärjestelmät vaativat määräaikaishuoltoa. Niiden tekninen käyttöikä on kaikilla 20–30 vuotta.
Maalämpöpumpussa on aina sähköllä toimiva varajärjestelmä. Se menee automaattisesti päälle, jos pumppu vaatii huoltoa tai korjausta.
Energian hinnannousu vaikuttaa lämmityskustannuksiin vähemmän, jos käytössä on maalämpö. Maalämpöjärjestelmän avulla keskimäärin 75 prosenttia käyttämästäsi lämmitysenergiasta tulee ilmaiseksi maaperästä. Maksat vain 25 prosentin osuuden.
Myytti 4. Maalämpö ei sovi kantakaupunkiin
Kaupungeissa on maanalaisia rakenteita tai varauksia, jotka saattavat estää energiakaivojen poraamisen. Kaikkialla niitä ei kuitenkaan ole – eli jos maalämpö kiinnostaa, ota yhteyttä! Me autamme selvittämään, sopiiko se teidän kiinteistöönne. Olemme toteuttaneet maalämpöjärjestelmiä jopa Helsingin keskustaan.
Selvitämme aina, että kaivokentän alla ei ole tunneleita, tunnelivarauksia tai pohjavesialueita. Sen jälkeen suunnittelemme kullekin energiakaivolle parhaan mahdollisen paikan ja varmistamme, että ne sijaitsevat riittävän kaukana toisistaan, muista kaivoista, viemäreistä, teistä, lämpöputkista, kiinteistön rajoista ja rakennuksista.
Myytti 5. Maalämpö tarvitsee ison tontin
Maalämpöjärjestelmään kuuluvat energiakaivot ja niiden muodostama kaivokenttä vaatii tilaa, koska kaivoja ei voi porata aivan toistensa viereen. Kaivojen vaikutusalueiden välissä pitää olla vähintään 15 metriä. Kaivoja voidaan myös porata vinoon, jolloin maan pinnalla niiden etäisyys voi olla alle 15 metriä.
Joskus energiakaivot voi sijoittaa osittain kiinteistön alle tai kadun alle. Esimerkiksi Helsingin kaupunki sallii taloyhtiöiden sijoittaa energiakaivoja kaupungin omistamille katu- ja puistoalueille. Käytännössä energiakaivot voidaan kallistaa kohti kaupungin puisto- tai katualuetta tai jopa osa energiakaivoista voidaan sijoittaa kaupungin alueelle.
Pienellä tontilla voidaan myös käyttää tavallista syvempiä energiakaivoja.
Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta, miten ison tontin maalämpö tarvitsee. Energiakaivojen määrään vaikuttavat rakennuksen lämmönkulutus, tontin muoto ja maalämpöjärjestelmän mitoitus. Jos maalämpö kiinnostaa, ota yhteyttä! Selvitämme veloituksetta, saadaanko kaivokenttä mahtumaan teidän tontillenne.